- Tips og Råd
- Vask og vedlikehold
- Behandling og vedlikehold av ull
Etter hvert som vaskemaskinene blir mer og mer skånsomme i bruk, anbefales det stadig oftere å vaske ull i maskin. De fleste ullplagg tåler 30-40°C på ullprogram med tilpasset sentrifugering, men husk å alltid følge det som er anbefalt på vaskeanvisningen til plagget.
Det er mange fordeler med maskinvask. Maskinvask sørger for at rester av såpe og skitt skylles ordentlig ut, og sentrifugeringen gjør at plaggene tørker raskere. På den måten unngår man gode vekstforhold for bakterier gjennom restvannet når plagget tørker. Plaggene vil heller ikke miste fasongen og elastisiteten, noe som lett kan skje om man manuelt vrir opp klærne, eller henger dem opp mens de fortsatt er våte og tunge.
Lillelam er en av våre leverandører som anbefaler maskinvask på 40°C ullprogram for alle sine plagg. Klærne deres kan også tørkes i tørketrommel på lav varme. Pass da på at trommelen ikke er mer enn halvfull for å bevare ullens kvaliteter.
Ull kan generelt sett også strykes på lav varme. Stryking forebygger nupper, og gjør at plagget holder seg pent lenge. Lillelam anbefaler å legge en fuktig klut mellom strykejernet og plagget når du stryker.
Lufting som «vask»
Ull er selvrensende og bakteriehemmende, noe som gjør at det ikke trenger å vaskes like ofte som annet tøy. Ullfibrene er bygget opp av en rekke luftlommer som gjør at smuss, lukt og fuktighet legger seg utenpå og ikke trekker inn i fibrene. Ved å henge opp plagget til lufting i et par timer, vil partiklene lett fjernes.
Gode vasketips
• Ikke vask for ofte - lufting og flekkfjerning med klut kan ofte være nok
• Maskinvask på 30-40°C ullprogram
• Bruk vaskemiddel tilpasset ull
• Vask med like fargetoner
• Unngå å vaske ull sammen med andre materialer
• Ikke vask med full maskin
• Bruk vaskepose på tynne plagg, plagg med glidelås, samt luer med dusk og knyting
Hvorfor nupper ull?
Mange tror at pilling (oftest omtalt som ‘nupping’) er ensbetydende med dårlig kvalitet, men det stemmer ikke. Nupper på ullklær kommer av korte ullfiber og overskuddsfibre som kommer til overflaten av tekstilet og ruller seg sammen til små kuler. Gnissing og annen slitasje kan også forårsake nupping da dette fører til fiberbrudd som trekker løse fiberender til overflaten. Hvis plagget utsettes for statisk elektrisitet, vil det også kunne nuppe. Dette kan skje om ullen gnisser mot et syntetisk stoff som for eksempel fleece.
Nupper fjernes enkelt ved hjelp av en nuppestein (på engelsk, 'sweater stone'), ullkam/nuppekam eller mekanisk nuppefjerner.
Hvordan unngå nupping?
Fine og korte fiber gir lettere pilling enn lengre og grovere fiber. Løst spunnet og løst strikket ull vil også kunne nuppe mer da ullen løsner lettere fra tråden sin og fra strikkeknutene. Motsatt vil lange hår som er tett spunnet og tett strikket nuppe mindre. Dermed kan det for noen plagg være vanskelig å unngå nupping helt. Merinoull har veldig lange fibre og er derfor en av ulltypene som nupper minst.
• Vask alltid ull sammen med ull da andre tekstiler kan føre til nupping
• Unngå å fylle maskinen mer enn halvfull – da unngår du friksjon og gnissing som kan gjøre at nupper oppstår
• Vask nye plagg før du bruker dem for å kvitte deg med overskuddsfibre
• Ikke la ulltøy bli liggende for lenge i bløt
Hull i ullklær – møll eller mekanisk skade?
Nå og da vil man kunne oppdage hull i ullklær. Hull kan ha flere årsaker. Ofte vil det komme av bruksuhell, for eksempel at du har hektet fast plagget i noe. Noen ganger legger man ikke merke til slike små hull før etter vask når hullet har raknet mer. En liten skarp kant i en eldre vaskemaskin eller en glidelås er nok til at en tråd kuttes og man får et hull. Unngå derfor å vaske ull sammen med glidelåser, og ha plagg med glidelås i en egen vaskepose i stedet.
Bruk av feil vaskemiddel kan også føre til slitasje og hull. Ull skal derfor alltid vaskes med egnet vaskemiddel. Vanlig vaskemiddel kan bryte ned ullfiberen som igjen kan føre til at garnet ryker.
Noen ganger kan hull være møllskader. På lik linje med mekaniske skader, kan også disse hullene være vanskelige å oppdage før etter vask når maskene har blitt trukket fra hverandre. Møll er dessverre ganske vanlig i Norge. På sensommeren og høsten flyr de inn i boligen og finner frem til lune og mørke skap og skuffer hvor de overvintrer og legger egg. Møll er glad i naturmaterialer som ull og silke, og liker ekstra godt klær som ikke er nyvasket. Det er noen ganger vanskelig å skille mellom mekaniske skader og møllskader, men om du oppdager flere hull i små grupper er det mest sannsynlig møll. Møllhull vil også ha skarpe kanter og ingen tråder som er trukket ut. Om du mistenker møll, bør du fryse ned alt tøyet i minst 24 timer og sørge for grundig rengjøring av området hvor plaggene har ligget. Pass spesielt på å støvsuge godt i sprekker og hull.
Når du pakker bort ull for sommeren, er det viktig å pakke det godt inn slik at møllen ikke kommer til. Bruk gjerne poser med tørket lavendel eller sedertrekuler som du legger sammen med klærne da møllen misliker disse luktene og vil holde seg unna.