Ut på tur med barn

Reise med barn

Vårt aller beste råd for reise med barn? Tilpass ferien etter barnet.

Tips og råd for en vellykket ferie med barn

Den beste måten å tilpasse ferien etter barnet og dets behov, er å beregne god tid og være fleksibel. Planlegg godt, men vær også forberedt på at ting ikke alltid går etter planen. Om du har eldre barn, kan disse gjerne involveres i planleggingen. Dette er barnas ferie også, og barn synes ofte det er spennende å være med å pakke selv og legge planer for hva de kan gjøre. Snakk om destinasjonen dere skal til og hvordan dere skal komme dere dit, og overfør de positive forventningene til barna. Ferien er en unik mulighet til å oppleve nye ting sammen som familie.

Huskeliste for ferieturen

Hva man trenger på ferie avhenger selvfølgelig av hvor man skal og alder på barnet. Her er noen generelle tips (i tillegg til klær) for ferie til varmere strøk med bleiebarn: 

- Pass til barnet

- Reiseforsikring

- Reisetrille, eller deres vanlig vogn og en transportveske (f.eks. PramPack)

- Ev. myggnetting, regntrekk og parasoll til vogn og reiseseng

- Reiseseng (du kan også sjekke om hotellet har dette på forhånd)

- Babycall

- Bleier, våtservietter og engangsmatter (det kan være vanskelig å finne samme merker dere bruker til vanlig)

- Badebleier

- Koseklut/kosedyr/leker

- Solkrem (gjerne med fysisk filter)

- UV-badetøy

- Solhatt

- Solbriller

- Bæresele/bæresjal/bæremeis

- Smokker

- Førstehjelpspakke (det kan være greit å tilpasse denne til barnet med ting som f.eks. Paracet til barn, Inotyol, saltvannsdråper til øye og nese, Brulidine, sårvaskservietter, termometer, termometerbeskyttelse, saks, branngel, plaster, antibac-servietter, viktige telefonnummer)

- Vannflaske

- Alt av utstyr til amming eller flaskemating

- Solskjerming til bilvinduene (om dere leier bil)

- Bilstol 

- Info-armbånd til barnet med foreldrenes telefonnummer på (ev. kan du bare sørge for at alle barnets klær er merket)

- Underholdning til barnet (spill, iPad e.l.)

- Mat barnet er vant til (i tilfelle det er vanskelig å finne noe barnet vil spise på ferien)

- Smekke

- Skje (ev. barnebestikk)

- Tynt ullpledd (bra å ha i rom med aircondition)

- Lett sommerpledd 

- Tannbørste og tannkrem

- Små reiseflasker med såpe dere vanligvis vasker barnet med, oppvaskmiddel og tøyvaskemiddel

- Ev. parasoll/UV-telt

- Ev. stol-på-bord

- Ev. badering/armringer

- Ev. packing cubes/pakkeposer (forenkler pakkingen)

 

I håndbagasjen bør dere sørge for å ha med dere:

- Klesskift

- Bleier, våtservietter og ev. engangsmatter

- Litt mat/snacks

- Varmt pledd (det kan fort bli kaldt på fly)

- Drikkeflaske

- Leke/underholdning

- Ev. medisiner dere trenger, Paracet o.l.

 

Husk å sjekke at alle passene har riktig gyldighet før dere drar, da noen land krever at det er et visst antall måneder igjen før passet går ut. Pass til barn under 5 år er gyldige i 2 år av gangen, pass til barn mellom 5 og 10 år er gyldige i 3 år, pass til barn mellom 10 og 16 år er gyldige i 5 år, mens pass til alle over 16 år er gyldig i 10 år (kilde: Politiet - Om pass og ID-kort). Det er også en idé å registrere hele reisefølget på Reiseregistrering.no - et tilbud til reisende om å registrere kontaktopplysninger hos Utenriksdepartementet. Da kan Utenriksdepartementet komme i kontakt med dere på SMS eller e-post ved en alvorlig hendelse.

Fly med barnevogn

Vurder å ta med egen mat og bleier

I mange land er bleier vesentlig dyrere enn i Norge og de lokale merkene kan ofte være av en annen kvalitet. Det kan også være vanskelig å få tak i merket dere vanligvis bruker hjemme og buksebleier/trusebleier om barnet bruker dette. Vurder derfor å ta med egne bleier. 

Når det gjelder mat, og spesielt babymat, så kan det være vanskelig å få tak i det barnet er vant til. Babyglass kan ofte smake annerledes eller ha en dårligere sammensetning. For eldre barn kan det kanskje være vanskelig å skilles fra pålegget de vanligvis spiser. Vi anbefaler derfor å ta med mat barnet vanligvis spiser med mindre dere har barn som spiser så godt som alt.

Ta med bilstolen på ferien

Vi i Barnas Hus er svært opptatt av at barna sikres riktig i trafikken. Vår anbefaling er derfor at dere tar med eget bilsete på reise. Skal dere leie bil i utlandet, er nemlig sjansen stor for å få en bilstol av dårligere kvalitet enn hjemme. Det er også vanskeligere å få tak i bakovervendte bilseter. I mange land kjøres det ofte både raskere og mer aggressivt enn i Norge, så ikke gå på akkord med sikkerheten. Det blir en del ekstra å ta med seg, men husk at både SAS og Norwegian lar deg ta med både bilstol og barnevogn gratis for barn opp til 11 år.

I tillegg til å ha med eget bilsete, er noe av det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur å sørge for at bilen er ryddig og fornuftig pakket. All bagasje bør være godt sikret. Selv plastflasker og kosebamser kan gjøre stor skade i en kollisjon. Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk og helst også nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenrioet er kofferter som stables i høyden, så tenk nøye gjennom størrelsen på bilen dere skal leie.

Underholdning i bilen kan gjøre bilturen enklere. Men en løs iPad eller annet nettbrett på fanget, kan være svært skadelig om dere kolliderer. Det finnes gode løsninger for å sikre slike enheter i bilen, for eksempel BeSafe setebeskytter og nettbrettholder.

Pakk gjerne med et sommertrekk til bilstolen. Det gjør det mer behagelig for barnet å sitte i setet på varme dager og beskytter mot smuss, mat og ev. oppkast.

Om dere ikke skal leie bil, kan det fortsatt være en idé å ha med bilsete hvis dere vet at dere skal ta taxi eller benytte andre sjåførtjenester. Akkurat som i Norge kan det nemlig være vanskelig å få tak i taxi med bilstol.

Skal dere på chartertur og ta transferbuss, er det mange charterselskap som anbefaler at man bestiller privat transfer eller taxi og bruker egen bilstol. Dette fordi barn under 2 år ikke har krav på eget sete på transferbussen, noe som gjør det vanskelig å sikre dem riktig på turen.

Maxi-Cosi bilsete

Barnevogn på tur

Mange velger å ta med hovedvognen med babybag på tur om de skal reise med spedbarn. Babyen har da en trygg og kjent soveplass, og man har med en vogn som er god å trille på de fleste underlag. Om dere ikke skal ut og fly eller har begrenset med plass i bil, så er det heller ingen grunn til å ta med noe annet. Men har du litt eldre småbarn, skal ut og fly eller har begrenset med plass, så er en reisetrille et godt alternativ. Da trenger du heller ikke være redd for at den dyrere vognen dere bruker til vanlig får hard medfart eller blir skadet. Reisevognen er nett og liten, lett å legge sammen og kompakt. De har gjerne mindre og enklere hjul enn tradisjonelle vogner, noe som gjør dem lette å manøvrere på små og trange flater. De fleste passer godt for barn som har lært å sitte selv, og noen passer til og med ned til 4-6 månedersalderen om liggestillingen er god. Noen reisetriller er så lette og kompakte at de kan passe i bagasjehyllen i kabinen på fly. Men husk å sjekke med flyselskapet på forhånd da det ikke er en selvfølge at du får ta den med som håndbagasje. Sånn sett er det alltid en idé å ha med bæresele i tilfelle dere må sjekke inn reisevognen ved gaten.

Når dere tar med vogn på flytur, så sjekk alltid flyselskapets retningslinjer for vogn på forhånd. Vogn som sendes som bagasje må gjerne være pakket på en spesiell måte for at flyselskapet skal dekke skader ved et eventuelt uhell. Mange godkjenner transportvesker som for eksempel Stokke sin PramPack eller lignende beskyttelse.