- Tips og Råd
- Ut på tur med barn
- Gøy på stranden
Gøy på stranden
La barnet leke og utforske
En dag på stranden er en herlig mulighet til å oppleve og gjøre seg nye erfaringer for den lille. Hvordan føles varmt og kaldt vann? Hvordan kjennes sand som renner ut av hånden?
Ta med et stort teppe, pledd eller håndkle som barnet kan leke og slappe av på. La det få utforske underlaget; sand, gress, småsteiner og vann – ta dere tid til å gjøre ting i barnets tempo og undres sammen med det.
- Solkrem (gjerne med fysisk filter)
- Solhatt (gjerne med lang nakkeskygge)
- UV-klær
- Badebleier/vanlige bleier
- UV-telt
- Strandparasoll
- Parasoll eller solskjerming til barnevognen
- Badesko
- Solbriller
- Klesskift
- Stort pledd/håndkle til å krabbe på
- Håndkle til å tørke seg med
- Strandleker (gå gjerne for klassikeren bøtte, spade og vannmølle)
- Ev. vognleke
- Tynt pledd hvis barnet liker å ha noe over seg når det sover
- Drikkeflaske
- Mat/snacks
- Badering/armringer til større barn
Sol og skygge
Det kan fort bli varmt om sommeren for et lite barn. Sørg for at barnet har en plass å slappe av der det er skygge. I tillegg er det fint å kunne skjerme for solen om det så er i barnevognen, under en parasoll eller i et UV-telt. Vær oppmerksom på at temperaturen i vogn og UV-telt fort kan bli høy. Vognåpningen skal aldri dekkes til, selv ikke med tynne pledd eller helsetepper. Bruk ekstra solskjerming eller sommerkalesje til barnevognen i stedet.
Ta alltid en pause fra solen når den er på sitt sterkeste. En blund i skyggen eller litt avslapning med en film eller is, gjør at man unngår at barnet blir helt slått ut av varmen.
Fordeler med UV-klær
UV-tøy er klær med solbeskyttelse. Stoffet består ofte av polyamid og elastan som er tett vevet for å slippe inn minst mulig UV. Solbeskyttelse i klær omtales gjerne med UPF (Ultraviolet Protection Factor), på norsk kalt UV-beskyttelsesfaktor. Jo høyere den er, jo bedre beskyttelse mot UV-stråling. UV-klær til barn bør ha solfaktor 30 eller mer.
Reflex har et bredt utvalg UV-tøy og følger den australske og newzealandske standarden AS/NZS 4399:2017. Tøyet har UPF-rating 50 som gir den beste beskyttelsesgraden, kalt 'Excellent'. Beskyttelsen kommer som et resultat av både tett strikking/veving, innfarging og tilsetninger som bidrar til å skjerme barnets hud. Reflex har strenge krav til kjemikaliebruk og funksjonalitet, og årlig testes de ulike UV-tekstilene for å sikre at de er uten skadelige kjemikalier og at de oppnår den beskyttelsesgraden som Reflex krever.
Når du bruker UV-klær er det viktig å huske på følgende:
- Våte UV-klær beskytter dårligere, så bytt gjerne etter barnet har badet.
- Barn under 1 år bør ikke utsettes for direkte sollys.
- UV-tøy bør være løstsittende og ikke stramme. Om klærne strekkes vil ikke vevingen være like tett lenger og tøyet får dermed lavere beskyttelse.
- Solbeskyttelsen kan bli lavere i områder hvor materialet kommer i tett kontakt med kroppen. Eksempelvis ved skuldrene, hvor stoffet gjerne vil strekkes noe mer enn andre steder.
- Om UV-tøyet utsettes for mye klor eller slites av mye bruk, vil solbeskyttelsen kunne bli lavere.
- Solhatter bør ha bredest mulig brem for å skygge så mye som mulig for ansiktet til barnet.
- Mørkt tøy gir gjerne enda bedre UV-beskyttelse enn lyst tøy.
- Selvom UV-klær både dekker og gir god beskyttelse, kan det være en idé å smøre barnet med solkrem med jevne mellomrom likevel. Dette gjelder spesielt om barnet har veldig lys og sensitiv hud, eller om dere befinner dere et sted med veldig sterk sol. Alle områder som ikke er dekket av UV-tøy må selvfølgelig alltid smøres inn med solkrem.
På en varm stranddag kan det være en god idé å ta med en liten kjølebag med mat og drikke. Noen brødskiver med favorittpålegget, litt avkjølt frukt eller en klemmepose med smoothie eller grøt, er enkel og grei turmat. Husk å alltid ha drikkevann lett tilgjengelig på flaske.
Badebleier og ekstra skift
Engangsbadebleier er gode å bruke på stranden og når barnet skal bade. Badebleiene svulmer ikke opp i vann på samme måte som vanlige bleier, men beskytter likevel godt mot lekkasje. Det finnes også gjenbrukbare badebleier i tekstil. Hos Barnas Hus får du slike badebukser fra blant annet Reflex. Badebuksene har en kraftig og fleksibel kant i livet og benåpning som hindrer lekkasje. En litt mer praktisk og miljøvennlig løsning hvis man vet man ofte skal bade med barnet.
Vi anbefaler også at du tar med nok vanlige bleier og ekstra klesskift til både deg selv og barnet. Barn klarer alltid å bli litt våte eller få sand i bleien, og da er det fint med skift. Og er det noe det er kjedelig å ha for lite av, så er det bleier og tørre og rene klær.