Bilstoler

Bilsyke og bakovervendt bilstol

I 2-3 årsalderen opplever mange foreldre at barnet blir bilsyk og kaster opp på biltur. Det er ikke uvanlig at bilsyke inntrer i denne alderen. Årsaken til problemene er at balanseorganet i det indre øret blir forstyrret. Dette følger av at man stadig blir utsatt for kraftige bevegelser man selv ikke har kontroll over eller greier å følge med blikket.

Når man sitter i en bil som aksellererer, svinger og bremser opp, får hjernen motstridende signaler, som er i konflikt med hverandre. Balanseorganet i øret sier at du beveger deg, mens øynene som gjerne er fokusert på noe inne i bilen, sier at du sitter helt stille. Resultatet er kvalme og kanskje til og med oppkast.

Er kvalme en god grunn til å snu barnet?

I Barnas Hus har vi alltid barnas sikkerhet som topp prioritet, og vi kan derfor ikke anbefale å snu barnet slik at det sitter forovervendt. Bakovervendt er 5 ganger sikrere! Tenk nøye gjennom hvilke konsekvenser en frontkollisjon kan få for barnet og familien deres dersom det sitter forovervendt kontra bakovervendt. En bakovervendt bilstol reduserer faren for død og alvorlige skader med 90%. Derfor er vår klare anbefaling å heller prøve alle tiltak som kan hjelpe mot bilsyke.

For mange barn er bilsyke forbigående og vil kanskje bare vare i noen måneder. Mens for noen vil det vedvare i lengre tid, selv etter at de har blitt snudd eller har byttet til beltestol. Studier har vist at svært mange barn er plaget av bilsyke uansett hvilken vei de sitter. Så dersom dere velger å snu barnet og det slutter å kaste opp, anbefaler vi dere å prøve å sette barnet bakovervendt igjen. Barnet er best sikret i bakovervendt sete frem til det er minst 4 år. 

Bakovervendt bilstol

Tips og råd mot bilsyke

Tenk nøye over din egen kjørestil. 

Rolige nedbremsinger og aksellerasjoner, ekstra varsomhet over fartsdumper og i svinger – dette er det beste du kan gjøre for barnet ditt for å forebygge kvalme. Vær varsom med bruk av adaptiv cruise control dersom den ikke kan stilles inn på rolig aksellerering.

Velg hovedveier og de retteste veiene der det er mulig. 

Kanskje er det verdt å kjøre en liten omvei for å unngå bilsyke? Pauser med å tørke oppkast og skifte tøy kan vise seg å ta lenger tid.

Kjør når barnet er trøtt dersom det er mulig. 

De færreste blir bilsyke når de sover og øynene får hvile. Søvn er også avslappende for magen.

Ta pauser! 

Vær innstilt på at turen vil ta litt lenger tid, og ikke vær opphengt i hvor dere skal stoppe. Stopp i tide når barnet signaliserer at det føler seg uvel. Prøv å gjøre pausene til noen hyggelig.

Pass på at barnet ikke spiser for tett opptil kjøreturen.

Sørg også for at det ikke spiser for tung mat.

Vent med å sette barnet inn i bilen til rett før dere skal dra.

Ofte er barna ivrige på å komme seg på ferie, og vil inn i bilen før den er ferdig pakket. La barnet leke og bevege seg så lenge som mulig fram til avreise.

Sørg for at det er behagelig kjølig i bilen. 

Blir barnet for varmt, kommer kvalmen ofte raskere.

Ta av tykke vinterklær dersom det er kaldt vær ute. 

Tykke klær gjør sikkerheten i bilstolen dårligere. Med tanke på bilsyke er det først og fremst viktig å ta av ytterklærne for å gi barnet mer plass og følelse av at ikke alt strammer. Det er også lettere å skifte på et barn som har kastet opp dersom det ikke har for mye klær på seg.

Ha et putevar, et kopphåndkle eller lett pledd over barnet. 

Dette gjør det lettere å tørke bort oppkast og ofte trenger man da ikke å skifte på klærne. Pleddet bør plasseres helt oppunder haken slik at oppkastet kommer på det og ikke ned på genser eller i halsgropen.

Bruk produkter mot reisesyke

Dersom ingenting annet fungerer, anbefaler vi å sjekke ut produkter mot reisesyke fra apoteket. Det finnes både tabletter og armbånd som skal ha god effekt.

Smarte ting å ha tilgjengelig i bilen om barnet kaster opp

- Plastposer eller boks som er lett å kaste opp i

- Ekstra skift

- Våtservietter 

- Håndkle/tynt pledd

- Teppe til å ta rundt barnet om det er kaldt ute

- Vann til barnet

- Noe barnet kan tygge/suge på etter å ha kastet opp 

- Søppelposer

- Engangshansker 

- Ekstra trekk til bilstolen