- Tips og Råd
- Bilstoler
- Bakovervendt er tryggest
Bakovervendt er tryggest
Er du på jakt etter markedets tryggeste bilstol til barnet ditt?
Vi kan ikke gjenta det ofte nok. Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det er sikrest for barna å sitte i en bakovervendt bilstol. Hovedårsaken til dette er at små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen og at skjelettet deres er mykt. Sitter barnet forovervendt ved en kollisjon, vil hodet slenges forover i voldsom kraft og belastningen på nakken blir enorm. Sitter barnet i en bakovervendt stol blir kroppen og hodet presset inn mot seteryggen i bilstolen og kreftene vil fordeles over hele kroppen. Hodet og nakken vil få tilnærmet lik null sleng.
I en forovervendt stol økes sikkerheten med 50% for at barnet skal overleve uten skader. I en bakovervendt bilstol øker sikkerheten til hele 95%.
De fleste foreldre sier at de snur barnet fordi de har for dårlig benplass. At barnet må bøye bena litt etterhvert er ikke farlig og ofte ikke så ukomfortabelt som foreldrene hevder. Å holde barnet bakover så lenge som mulig er veldig viktig for at barnet ditt skal sitte tryggest mulig i bilen. Dine holdninger og talemåte påvirker barnet. Spør du stadig «Er det trangt for deg?», blir barnet også fokusert på det. Prat heller positivt til barnet fra tidlig alder om hvor smart og bra det er at de skal sitte «baklengs». Beltemonterte stoler kan ofte flyttes litt lenger ut på seteputen i bilen slik at benplassen blir bedre. For mange er det et viktig argument for å velge beltemontert bilstol fremfor festing med Isofix.
Prøv med barn og bil
Siden ingen barn er like, er det alltid lurt å ta med barnet i butikk for å prøve de forskjellige bilstolene. Kroppsfasong, lengde på overkropp o.l. kan avgjøre hvor godt barnet sitter i stolen og hvor lang bruksperioden kan forventes å være.
Bilstolene har også forskjellige plassbehov i bilen og vinkelen på seteputen i bilen kan påvirke hvordan bilstolen sitter. Særlig utformingen av baksetet i bilen påvirker hvilken bilstol som vil stå godt. Vi anbefaler derfor at dere tar med bilen til butikken og tester bilstolen i bilen før dere bestemmer dere. Bilprodusentene lager ofte lister over hvilke stoler som passer i bilene deres og hvor i bilen hver stol kan plasseres. Det er alltid lurt å sjekke denne listen før dere velger bilsete.
Lover for sikring av barn i bil
Barnas Hus anbefaler at barnet sitter bakovervendt til det er minst 4 år, helst enda lenger. Vi har bakovervendte bilstoler som kan brukes opp til barnet er rundt 7 år gammelt. Det er to europeiske regelverk for sikring av barn i bil; ECE R44/04 som klassifiserer basert på barnets vekt og det nye regelverket R-129 i-Size som klassifiserer basert på barnets høyde. Regelverkene eksisterer i dag parallelt.
Det nye i-Size regelverket påbyr blant annet bakovervendt sikring til barnet er 15 måneder (mot tidligere 9 kg) og stolene som er i-Size-godkjent er konstruert med strengere krav til sidekollisjoner enn hva som er gjort tidligere.
Plustesten – den strengeste testen
En del bilstoler for småbarn har gjennomgått ytterligere klassifiseringstester. Se etter bilseter som har bestått den svenske Plustesten og er godkjent for bakovervendt sikring opp til 25 kg. Testen måler de livstruende kreftene som barnets nakke utsettes for i en frontkollisjon. En bilstol som godkjennes av Plustesten har bestått den kraftigste kollisjonstesten som er tilgjengelig, og stolen kan da påføres Plustest-merket som bevis på det.
Forovervendt bilstol
Trygg Trafikk sier følgende om forovervendt sikring:
- Når barnet sitter med kjøreretningen, vil nakke og hode få stor bevegelse i en frontkollisjon, fordi hodet kastes frem mens kroppen holdes fast av selene i bilstolen. Nakkemusklene kan overstrekkes slik at det gir varige mén. Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakken og hodet.
Airbag og bilstol i forsetet
Det er forbudt å plassere en bakovervendt bilstol i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Airbagen kommer med voldsom kraft, og barnet kan bli drept eller alvorlig skadet hvis den utløses. I de fleste nyere biler kan airbagen skrus av på en trygg måte. I eldre biler med airbag, bør airbagen demonteres av verksted. Dersom barnet er svært urolig i bakovervendt sete i baksetet, så anbefaler vi å prøve og montere bilstolen bakovervendt i passasjersetet foran framfor å snu barnet. Airbagen må da være skrudd av. Barn bør være over 140 cm før de sitter i forsetet med aktiv airbag.
Tenk sikkerhet når du fyller bagasjerommet
Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk eller hattehylle, og helst bak nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenarioet er kofferter som stables i høyden og tunge alpinski som legges mellom setene. Stopp opp og reflekter litt over hvordan dette vil gå i en kraftig nedbremsing. NAF og Trygg Trafikk har begge filmer som viser hva som vil skje i en nedbremsing eller kollisjon. Ifølge NAF, vil usikrede ski i en bil som kolliderer i 50 km/t kastes fremover og brekke seteryggene for deretter å fortsette frem mot dashbordet. Tunge alpinstøvler og hjelmer vil bli farlige prosjektiler som kan drepe. Har du beltestoler til større barn uten Isofix, må setebeltet festes rundt stolen også når bilstolen ikke er i bruk. I en kollisjon vil en løs beltestol kunne forårsake stor skade.
Rot i bilen er en sikkerhetsrisiko
I tillegg til en bra bilstol, så er en ryddig og fornuftig pakket bil noe av det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur. I høy fart utgjør både brusflasker og kosebamser en fare, og kan i verste fall ta liv. En gjenstand på 3 kilo vil bli kastet fremover med en kraft på 90 kg i en kollisjon i over 50 km/t. Sørg derfor for å ha en ryddig kupé og ha alltid sikkerhet i bakhodet når du setter ting inn i bilen. I det daglige, tenk særlig på hvor du plasserer poser med matvarer og barnevognen.