Barnevogn

Slik velger du riktig barnevogn

Å kjøpe barnevogn er for mange vordende foreldre det viktigste kjøpet de gjør før barnet kommer. Hvilken barnevogn er best i test? Og hvilken passer best til vår familie? Mange bruker mye tid på å finne den rette vognen. Barnet ditt kommer til å tilbringe mye tid i vognen, og du vil bruke mye tid på å trille den. Vognen vil bli utsatt for ulikt underlag og føre, og mange forskjellige situasjoner og miljøer. Kanskje skal du jogge med vognen? Kanskje skal den brukes av flere? Kanskje bor du slik at du må slå den sammen og løfte den ofte? Det er viktig å finne vognen som passer akkurat deg og din families behov, og vi hjelper deg på vei.

Den perfekte barnevognen til barnet

Hvilken vogn er riktig for deg og din familie?
Begynn med å tenke gjennom hvilke hverdagssituasjoner dere og vognen vil befinne dere i. Vognen og barnet vil være med på det meste og bør derfor være tilpasset familiens livsstil. Det handler om hva som er mest praktisk i bruk, men også hva som er det beste for barnet og hva slags design dere liker.

 

Noen ting du bør tenke gjennom før du velger barnevogn:

Hvor kommer du til å trille mest?
I by? I terreng? På asfalt eller grus? På snø? Underlaget har betydning for hva slags vogn du bør velge. Velg en vogn med hjultype som vil passe familiens bruk, og et understell med demping som gir babyen god komfort der dere kommer til å trille. Om dere, for eksempel, skal gå mye på skogsvei eller i ulendt terreng, vil god demping og riktige hjul gjøre at barnet ligger behagelig og ikke våkner av dumper og småstein.

Hvordan bor dere?
Om dere bor i leilighet er det viktig at bagen er enkel å bære med seg. Et understell som blir kompakt sammenslått er praktisk om det skal oppbevares i en trang entré eller oppgang.

Skal vognen tas med mye i bil?
Vognen bør få plass i bilen dere har eller planlegger å kjøpe. Det kan være lurt å teste vognen i bilen. Total demontering hver gang vognen skal inn og ut, kan skape en god del frustrasjon.

Reiser familien mye med offentlige kommunikasjonsmidler?
I så fall er det lurt å velge en vogn som er kompakt og smidig på små flater. Tenk på hvordan vognen vil være på en full buss eller trikk som i tillegg har trappetrinn. Teleskophåndtak er å foretrekke når vognen må dras opp trapper.

Er familien aktiv?
Om du ønsker å jogge med vognen etterhvert, kan det være lurt å gå for en litt mer sportslig variant eller et merke som tilbyr ekstra sportsunderstell.

Planlegger dere flere barn i nær fremtid?
Da kan det være en idé å gå for en vogn som kan brukes av flere barn samtidig.

Hvor stor trenger babybagen/liggedelen å være?
Størrelsen på liggedelen avgjør hvor lenge barnet kan bruke bagen. De fleste babybager er godkjent opp til barnet veier 9 kg. Pleier barna i familien deres å bli lange, er det lurt å velge en bag som er relativt lang slik at barnet ikke vokser ut av den raskt. Lengden på liggedelene varierer en del. Årstiden babyen blir født på, har også litt å si. En vinterpose i dun eller ull tar litt ekstra plass, og en høstbaby som skal bruke vinterpose gjennom en hel høst, vinter og eventuelt vår, kan trenge litt lengre liggedel.

Thule barnevogn

Kalesjen

Med våre fire årstider og nordiske vær, er kalesjen på vognen viktig. En stor kalesje som kan trekkes langt fremover skjermer godt mot både sol og vind. Den holder også barnet skjermet, lun og trygg. 

En del kalesjer har en ekstra solskjermingsdel som kan trekkes ut. Dette er veldig praktisk når solen er på sitt sterkeste. Mange av disse kalesjene har nett som sørger for god luftgjennomstrømming.

Husk at man ikke skal dekke til vognåpningen med tepper for å prøve å gjøre det mørkere eller skjerme barnet! Dette kan føre til CO2-opphopning og overoppheting inne i vognen, som igjen øker risikoen for krybbedød. Vi fraråder dette på det sterkeste uansett hva slags teppe eller pledd du bruker. Kjøp heller ekstra solskjerm, sommerkalesje eller egen parasoll egnet for vognen din. Barnas Hus har praktiske universalsolskjermer som enkelt kan festes på de aller fleste vogner.

Solskjerming til barnevogn

Utstyr til vognen

For å tilpasse vognen og gjøre den mer behagelig for barnet, er det mye tilbehør og utstyr som kan være bra å ha. Vognpose, regntrekk, ekstra reflekser, lammeskinn og teppe er ting som de fleste vil trenge i de kaldere og mørkere månedene av året. I sommerhalvåret er det bra å ha ting som myggnett, sommerkalesje, parasoll og en tynn vognpose eller et lett pledd. Babycall kan være lurt om du vil at barnet skal sove i vognen ute, bilstoladapter er nødvendig om du vil sette bilsetet til babyen på understellet, og en transportveske er nødvendig om dere skal ut og fly.

Barnevogn tilbehør

Koppholdere, kroker og organizers

Koppholder for å kunne ha med kaffe eller vannflaske på tur er alltid praktisk, og en stellebag med alt babyen trenger når man er ute av huset er en god idé. Mange vognmerker har egne stellevesker som matcher vognen, men om du ønsker å gå for noe annet så finnes det egne kroker du kan feste på vognen for å henge vesken på. (Lurer du på hvilken stelleveske du skal velge? Se her). En organizer er en oppbevaringsløsning som kombinerer koppholder med rom for ting som nøkler, mobil, bleier og våtservietter, smokker og flaske.

Regntrekk

Regntrekk kommer stort sett i to varianter; regntrekk i transparent plast og regntrekk i vannavstøtende, pustende materiale. Hva man foretrekker, kommer litt an på været man skal bruke vognen i. I ekstremt regnvær er plastregntrekket desidert best i forhold til å holde vogn og vognpose/dyne helt tørt. Noen føler at plastregnrekk ellers kan bli litt tette.

Regntrekk i pustende materiale egner seg godt i all slags vær, og er også smarte å bruke på dager med sterk vind. I regnvær føles ikke disse så tette luftmessig for barnet, og mange foretrekker derfor slike trekk. Disse regntrekkene tar mindre plass sammenbrettet enn de i transparent plast.

Til noen vogner er regntrekk inkludert i prisen på vogna. Regntrekket som medfølger er da stort sett i transparent plast.

Regntrekk til barnevogn

Søskenbrett

Søskenbrett er genialt å ha for eldre søsken. Disse kan brukes fra barnet er rundt 2-3 år. Vi anbefaler at barnet er med og tester brettet i butikk for å sørge for at det er stort nok og modent nok for søskenbrett. Barnet skal klare å holde seg fast godt og stå eller sitte stødig. Om barnet er for lite for brettet, kan søskenvogn være et bedre alternativ.

Reflekser

De fleste vogner er utstyrt med en del reflekser, men det kan nesten aldri bli for mange. Tenk gjennom hvor synlig vognen er på vei til barnehagen en mørk vintermorgen – overlesset med sekker, vinterpose, ekstratøy osv. Ofte forsvinner da en del av vognens egne reflekser. Vi anbefaler derfor refleksbånd, refleksklistremerker eller reflekser som henges på vognen.

Kjøp i nettbutikken og få service i butikk

Husk at du hos Barnas Hus har samme rett til oppfølging i våre fysiske butikker ved reklamasjoner og feil selv om du handler på nett.

Men, om du har mulighet, vil vi anbefale deg å ta turen til en av våre mange butikker når du skal kjøpe vogn. Det er mange ting å ta hensyn til og et stort utvalg modeller å velge mellom. Barnas Hus kjører kontinuerlig opplæring av våre butikkansatte slik at de har god kompentanse og kan svare på alle spørsmål du måtte ha om vognene vi selger. Hos oss skal du være trygg på at du får hjelpen du trenger til å kunne ta de riktige valgene basert på din families behov.

Vi ønsker også at du skal føle deg sikker på at du får en god pris når du handler hos oss. Det betyr at vi matcher prisen dersom du finner samme vare rimeligere et annet sted (i norske butikker eller nettsteder). For mer informasjon, se her